Vooroordelen over skiën in Noorwegen en Zweden: feiten of fabels?

Over wintersporten in Scandinavië doen zich soms de meest wilde vooroordelen de ronde. Het is duur, er is geen après-ski te vinden en het is er altijd donker… Ook wij krijgen weleens vragen over de juistheid van vooroordelen van reizigers die erover nadenken om te gaan skiën in Noorwegen of Zweden. In dit artikel vertellen we u graag meer over de meest gehoorde vooroordelen. Wat zijn de feiten en de fabels? 

Foto van het weer in Noorwegen: donker, met wolken en zon.

1. Het is er altijd donker

Een veel gehoord commentaar als reactie op wintersport in Scandinavië is dat het er altijd donker is, omdat het noordelijk gelegen is. Voor een deel is dit waar: gedurende de winter zijn er minder zonuren in Scandinavië. In de periode rondom 21 december is er boven de poolcirkel zelfs helemaal geen zonlicht overdag. Hoewel er skigebieden boven deze grens gelegen zijn, zijn er ook een heleboel wintersportgebieden te vinden die daaronder liggen.

Neem bijvoorbeeld Trysil en Hemsedal: deze twee Noorse skigebieden liggen op ongeveer 3 uur rijden van Oslo en dus in het zuiden van het land, ongeveer 575 kilometer onder de poolcirkel. De gehele winter is er overdag zonlicht, alleen in de periode 21 december is dit ‘maar’ 6 à 7 uur per dag. Echter: hoe later in het seizoen u op wintersportvakantie gaat, hoe groter de kans dat u geniet van lange en zonnige dagen. Vanaf maart heeft u hier zelfs meer zonuren dan in Nederland! Dat het altijd donker zou zijn in Scandinavische winter is wat ons betreft dus een fabel. Bovendien kunt u in de skigebieden vaak ook avondskiën, wat betekent dat de pistes ’s verlicht zijn. Ook brengen die donkere dagen een groot voordeel met zich mee: u heeft de kans om het Noorderlicht te zien! En dat is een magisch tafereel wat niemand niet wil missen.

Foto van houten chalet in Trysil

2. Het is duur

Zegt u Scandinavië, dan hoort u ‘duur’. U kunt het natuurlijk zo gek maken als u wilt en hoewel het natuurlijk niet helemaal onterecht is – voor alcohol betaalt u inderdaad meer dan in Nederland of België – valt er ook wat te zeggen voor het feit dat u iets meer moet betalen. Zo kunt bij de Scandinavische accommodaties erop rekenen dat deze van goede kwaliteit zijn. Vaak is er een sauna of haardvuur aanwezig en geniet u van een Scandinavisch design (het oog wil ook wat, hè). Daarnaast houden de Scandinaviërs van verse producten. In de restaurants en winkels betaalt u iets meer voor uw eten, maar daarvoor krijgt u wel goede kwaliteit terug. Verse zalm, een rendierburger, lokale groenten… Wij beginnen al te watertanden! Ook leuk: in Scandinavië vindt u naast de piste vaak gelegenheden om te barbecuen. Zo kunt u uw eigen meegebrachte spullen – net als de locals – bereiden tijdens een skidag! Hoe leuk is dat? En reken maar dat dit geld scheelt met eten in een restaurant.

Houd ook in de achterhoofd dat accommodaties, skipassen en restaurants op de pistes in de populaire gebieden in Oostenrijk en Zwitserland ook vaak erg duur zijn. Deze prijzen verschillen vaak niet eens zoveel met Scandinavië. Kortom: zijn de kosten een reden om voor de Alpen in plaats van Scandinavië te kiezen… Vergelijk de prijzen eens goed!

Foto van après-ski in Hemsedal

3. Er is geen gezellige après-ski

Nog een van de vooroordelen over skiën in Noorwegen en Zweden: u zou er aan het einde van de skidag niet gezellig een drankje kunnen drinken. Wie op zoek is naar de bar waar Nederlandse après-ski muziek gedraaid wordt, komt waarschijnlijk van een koude kermis thuis in Noorwegen en Zweden. Maar dat betekent niet dat hier geen après-ski te vinden is. Ook na een dag op de latten drinken de Scandinaviërs graag een drankje. Wie een keer een feestje in het Noorse skigebied Hemsedal heeft meegemaakt weet waar we het over hebben. Zolang u niet met het idee van de Oostenrijkse après-ski hierheen gaat, kunt u hier zeker gezellige momenten beleven. Gedurende het skiseizoen vinden er ook verschillende evenementen en festivals plaats, waardoor er eigenlijk altijd wel iets te doen is.

Foto van de Color Line die vaart van Kiel naar Oslo

4. Het is ver

Reizen naar Noorwegen en Zweden is inderdaad verder dan naar Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland. Maar een groot voordeel is wel dat u met de ferry van Color Line kan, wat de tijd in de auto aanzienlijk vermindert. Deze overtocht is van Kiel (Duitsland) naar Oslo en is gedurende de nacht. ’s Avonds gaat u dus aan boord en ’s morgens stapt u weer uit in Oslo. Hoewel u nog niet op de plaats van bestemming bent, komt het vakantiegevoel wel direct als u aan boord van de boot gaat. Vanaf Oslo is het nog ongeveer 3 à 4 uur rijden en bent u die dag dus op tijd op uw eindbestemming. U bent iets langer onderweg, maar het is wel een andere omgeving én het is een stuk rustiger op de weg. Geen eindeloze rijen files op de Deutsche Autobahn, dus!

Foto van wintersport in Scandinavië

5. Het is er koud

De temperatuur kan in december en januari inderdaad tot ver onder het nulpunt dalen in de binnenlanden van Noorwegen en Zweden, maar op de kou kunt u zich kleden. Een extra laag thermokleding doet wonderen! Daarnaast is het een stuk rustiger in de skigebieden; u hoeft dus zelden in de rij te staan bij de skilift en u bent meer in beweging. Overigens kunt u ook kijken naar een vakantie in maart of april. De sneeuwkwaliteit is dan nog steeds super, en tegelijkertijd geniet u van langere, zonnige dagen, wat tot gevolg heeft dat het een stuk minder koud is. Win-win!

Zo ziet u maar: de vooroordelen over skiën in Noorwegen en Zweden zijn maar gedeeltelijk op feiten berust. Bovendien krijgt u er zoveel voor terug waar u in de Alpen veel minder van hebt: rust, ruimte, ongerepte natuur… Ga één keer op wintersport naar Scandinavië en u wilt niet meer anders. Bent u klaar voor een wintersport naar Scandinavië? Ga op zoek naar de accommodatie die bij u past en boek vandaag nog uw wintersport naar Noorwegen en Zweden. Liever persoonlijk contact? Mail of bel ons en we helpen u graag verder!

Deel dit blogartikel

Accommodaties